آزمایش ناباروری زنان چیست
آزمایش ناباروری زنان چیست
اگر خانمی سعی در باردار شدن دارد و تاکنون برای بارداری موفق نشده است، بهاحتمال زیاد از خود میپرسد چه زمانی باید به پزشک مراجعه کند؟ قدرت باروری زنان بعد از 30 سالگی کاهش مییابد. خانمهای زیر 35 سال، پس از یک سال تلاش برای باردار شدن باید با آزمایش ناباروری زنان به پزشک مراجعه کنند درحالیکه زنان بالاتر از 35 سال، پس از 6 ماه تلاش باید به پزشک مراجعه کنند. پزشک ابتدا سوابق پزشکی را بررسی میکند. او در مورد وضعیت فعلی سلامتی، سابقه جنسی و هر نوع بیماری یا شرایطی که میتواند در ناباروری تاثیر بگذارد از فرد سوال میکند.
سپس، او یک معاینه از ناحیه لگن برای بررسی ناهنجاریهایی مانند فیبروم یا بیماریهایی مانند آندومتریوز یا بیماری التهابی لگن انجام میدهد. از سوی دیگر، پزشک بررسی میکند که فرد هرماه تخمکگذاری میکند یا خیر. این بررسی را میتوان با یک کیت آزمایش تخمکگذاری در خانه یا از طریق آزمایش خون در مطب پزشک انجام داد. همچنین ممکن است از سونوگرافی برای بررسی تخمدان و رحم استفاده شود. سایر آزمایشات نازایی رایج در زنان عبارت است از:
رحم لولهنگاری یا هیستروسالپینگوگرافی (hysterosalpingography): نوعی اشعه ایکس که برای ارزیابی لولههای رحمی و رحم استفاده میشود.
لاپاراسکوپی (laparoscopy): در آن از یک دوربین برای بررسی اندامهای داخلی استفاده میشود.
آزمایش ذخیره تخمدان: در این آزمایش، ترکیبی از آزمایشات هورمون برای تعیین توانایی بارداری در یک زن استفاده میشود. آزمایشات مربوطه شامل تست هورمون تحریککننده فولیکول (FSH) است.
اینهیبین b، هم با آزمایش خون تشخیص داده میشود، اینهیبین برای تعیین ذخایر تخمدانی سنجیده میشود.
هورمونها بر همه فعالیتهای بدن، از رشد و متابولیسم گرفته تا تولید مثل و چرخه خواب، تاثیر میگذارند. حتی یک عدم تعادل ناچیز در سطح هورمونهای شما میتواند تأثیر قابل توجهی در سلامتی داشته باشد و بر خلق و خو، سطح انرژی و همچنین باروری و میل جنسی شما تأثیر بگذارد. هورمونها به عنوان پیام رسانهای شیمیایی شناخته میشوند که توسط غدد تولید میشوند و به جریان خون آزاد میشوند. آنها فعالیتهای مختلفی در بدن انجام میدهند، از جمله تنظیم اشتها، رشد، روحیه و تولید مثل و غیره. به طور کلی، آنها تمام عملکردهای بدن را تنظیم کرده و متعادل نگه میدارند. اختلالات هورمونی، مشکلات رایجی هستند که اغلب از طریق درمان جایگزینی هورمون یا تغییر سبک زندگی، قابل کنترل و درمان هستند. سطح هورمونها همیشه ثابت نیست و در طول روز و در زنان و در طی چرخه تولید مثلی، تغییر میکند.
آزمایشات استروژن برای تشخیص کمبود یا تولید اضافی این هورمون در زنان و کمک به تشخیص انواع شرایط مرتبط با این عدم تعادل استفاده میشود. همچنین ممکن است از آنها برای تعیین زمان تخمک گذاری در خانمها استفاده شود و ممکن است دستور داده شود که وضعیت سلامتی نوزاد و جفت در حال بارداری را کنترل کند. در یک مرد، آزمایش استروژن برای تشخیص تولید بیش از حد هورمون و علت آن ممکن است انجام شود. همانطور که گفته شد، آزمایشهای استروژن یکی از سه جز components استرون (E1) ، استرادیول (E2) یا استریول (E3) را اندازه گیری میکند. این تست ها هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند.